Saturday, October 4, 2008

Инжир баклава (кадън гьобек)


За 6 порции
1 пакетче (125 г) масло, половин водна чаша мас, 1 яйце, 3 супени лъжици лишава (пепелява) вода, 1 лимон, 700 г захар, 6 равни чаени чаши брашно, една кафяна чашка пудра захар.
Маслото и маста се стопяват в тенджера, но не бива много да се загряват, защото към тях се притурят яйцето и лишавата вода. Бърка се и се ръси брашното, докато може да става на топка, да не се лепи по ръцете - гладко тесто.
Тестото се прави на топчета с трапчинка в средата и се пекат в неподмазана тава до зачервяване.
Студени се заливат със сироп от захарта и толкова вода, които врят 20 минути и накрая им се слагат ванилия и настъргана лимонова кора. Съдът се покрива добре, за да се напоя

No comments: